בטיחות במבנים
המרכיב הראשון לבטיחות הוא המבנים האנושיים שאנחנו חיים בהם. לכן אם אתם מריחים ריח של גז, הזמינו טכנאי גז, אם אתם רואים חשמל פתוח – דרשו לסגור אותו.
הולכים לאירוע המוני? ודאו שהוא רשמי ועומד בתקני הבטיחות עם אמצעי מילוט, עמדות כיבוי ושיטור ואישור של ממונה בטיחות. אתם לא רוצים להיות חלק מאסון המוני, דרשו שאף אחד לא יהיה חלק ממנה.
ראיתם סדקים במבנה שלכם, הזמינו מהנדס בניין לוודא שהכל בסדר.
אם הסדקים נראים עמוקים וחמורים יותר – דווחו לכיבוי אש והצלה לפני שהבניין יתמוטט.
בטיחות במבנים רלוונטית גם ובעיקר למוסדות החינוך: גני ילדים, בתי ספר, ישיבות וכדומה.
כל מקום כזה שאינו מוודא את תקני הבטיחות, אינו נשמר לנפשו.
בטיחות בתנועה
תנועה היא כנראה מרכיב המפגעים הנפוץ והקטלני ביותר. בכל שנה נהרגים מאות אנשים בכבישים. אפשר לצמצם את הסכנה הזו לרמת המינימום הנדרש לתנועה.
ראשית, הקפידו על כל נהלי הבטיחות – חגרו חגורה, אל תסכימו להעלות נוסעים מעבר למספר המושבים ברכב, בצעו טיפולים תקופתיים במוסך רשמי.
שנית, הקפידו לנסוע באופניים או בקורקינט רק עם קסדה. הקסדה המציקה הזו יכולה לשמור על הראש שלכם חי לאחר נפילה – היא תצדיק אלפי פעמים של חבישה מיותרת.
בטיחות בעבודה
לא משנה אם אתם עובדים במשרדים ממוזגים או במפעל עם מכונות כבדות – הקפידו וודאו שכל נהלי הבטיחות מיושמים ולא רק כדי לסמן וי.
אל תסכימו לשהות במחסן עמוק בתוך חניה בלי חלון בלי לוודא שאין סכנה של זיהום אוויר שעלול לפגוע בכם לטווח הארוך או אפילו באופן מיידי.
אם אתם מרגישים לא בטוחים מכל סיבה שהיא – במכונה, בשולחן העבודה, מול אדם כלשהו – אל תדחו את זה אלא להיפך – טפלו בזה ועשו כל מה שנדרש כדי לחוש בטוחים.
מדריך הזכות לביטחון
תהיה בטוח. כן, זהו. פשוט תהיה בטוח
מדריך זה אינו מהווה יעוץ משפטי או תחליף לו ונועד להאיר את עיני הקורא
החיים הם מקום מסוכן. אפשר להידרס, להתחשמל, ליפול מצוק או לקבל התקף לב בכל רגע נתון. אבל אנחנו שואפים כבני אדם לצמצם את מרחב הסיכון למינימום ההכרחי וליצור מרחב חיים בטוח ושקט עד כמה שאנחנו יכולים.
לכן, כל סכנה שאפשר להימנע ממנה – חייב לפעול כדי למנוע אותה. אם אתם עוברים ליד אתר בניה ויש שם קרשים עם מסמרים כלפי מעלה – פעלו כדי למנוע את זה וליצור לכם ולסביבה שלכם מרחב בטוח ונעים יותר.
מדריך זה נכתב במטרה להנגיש ידע וכלים למיצוי זכויות אזרחי.
ממשו את הזכות לביטחון באמצעות מודעות, יישום והשגחה
על מנת לחיות בצורה בטוחה יותר עם פחות מפגעים בגוף ובנפש, בפרט בסביבה שבה תקני ונהלי בטיחות פחות חשובים,
כדאי לפעול בשלושה מישורים:
מודעות
הכירו את תקני ונהלי הבטיחות במבנים, בתנועה ובעבודה. אתם יכולים להיעזר לשם כך באתרי בטיחות כמו המוסד לבטיחות ולגיהות וכמובן לעקוב אחרי התוכן המפורסם בעמותת נתיבות המשפט.
יישום
החילו את הנהלים על עצמכם. הנהלים הללו נכתבו בדם בעקבות אסונות עבר שהתרחשו, לכן הקפידו קודם כל להפעיל אותם על עצמכם – לחבוש קסדה, לעטות מסכה, להיוועץ עם מהנדס או ממונה בטיחות וכדומה.
השגחה
ודאו שהסביבה שלכם בטוחה. אם אתם מרגישים לא בטוחים מסיבה כלשהי, אל תחכו שיתרחש אסון ומישהו יפצע או יהרג כדי שהסביבה "תלמד את הלקח" ותתחיל לפעול, אלא מראש פנו לאחראי ודרשו ממנו לבטח את מה שנדרש. מספיק אחד או שניים בכל קבוצה גדולה כדי שכולם יהנו מביטחון גדול ומשמעותי יותר.