החברה החרדית עוברת שינויי עומק על רקע אירועי ה-7 באוקטובר
עבור רובנו, היוו האירועים המזוויעים של ה-7 באוקטובר קו פרשת המים בכל הקשור ליחסי פנים בחברה הישראלית. השלכות האירועים, ברמה הפיזית, הכלכלית והרגשית כאחד, עדיין מהדהדות ונראה כי החותם שנותר בכולנו משנה אותנו לעד. הציבור החרדי אינו חף משינוי עמוק זה ובמובנים רבים, נראה כי האסון היווה זרז לשינויים חברתיים שכבר החלו בזירות השונות. ישראלים רבים חשו כי תחושת השייכות שלהם לעם ולמדינה מתעצמת ובחברה החרדית, תחושת הערבות ההדדית והפנמת הצורך באחדות ומעורבות אזרחית גדולה יותר העמיקה באופן ניכר. אנו בעמותת נתיבות המשפט עוקבים כבר תקופה אחר מגמה זו ובוחנים לעומק את אופי השינויים שחווה היום החברה החרדית. אנו מברכים על שינוי מבורך זה ומזמינים את הציבור לחבור אלינו ולהצטרף לשלל פעילויות המיועדות להרחבת הפעילות החברתית, וחיזוק הסולידריות הציבורית והקשרים הבין קהילתיים.
החוזקות שהיו טמונות בנו תמיד מתעוררות לחיים
הציבור החרדי נתפס באופן מסורתי על ידי החברה הישראלית הכללית כבדלני ואדיש לנושאים חברתיים רחבים ורבים. הדבר אינו מתרחש בחלל הריק. החברה החרדית ניחנת במאפיינים שבהכרח מכוננים את המצב. הגישה המוגבלת לתוכן עקב אי שימוש באינטרנט ובטלוויזיה, עשרות שנים של חשש וניכור העלו את תופעת הניתוק הבין מגזרי, שיעור הגיוס הנמוך לצה"ל וחוסר האמון ההיסטורי העמוק כלפי מוסדות המדינה, כל אלו יוצרים חיץ בלתי נמנע. לא מדובר רק בדעה קדומה של החברה החילונית, אלא בתוצאה של התנהלות עגומה במספר אירועי מבחן שהשפיעו על תפיסה זו. בין אם תפיסות עולם דתיות ואנטי חילוניות או ציוניות, או התנהלות חלקים לא מבוטלים מהמגזר במהלך משבר הקורונה לדוגמה, שאלת השוויון בנטל השירות הצבאי והמיסים ועוד, הניתוק ממקורות המידע המתאימים ואי ההישמעות להנחיות ולחוקים בפרט בעיתות חירום העמיקו את הקרע הבין מגזרי בישראל וחיזקו תפיסות מוקדמות אודות החברה החרדית.
עם זאת, אנו מגלים כיום כי בשעת המבחן, מזהים כל כך הרבה מבני הציבור החרדי המבטאים את החוזקות של המאפיינים הללו בדיוק, את הכוחות העצומים שמאפשרים דווקא להגיב בסולידריות עמוקה עם יהודים באשר הם בישראל ובעולם בכלל, מכל המגזרים, ולקדם אקטיביזם בהיקפים שטרם נראו. מהתנדבות בפעולות חילוץ ועד להקמת חמ"לים לסיוע למפונים, פצועים ומשפחות שכולות, תגובת הקהילה החרדית הייתה עוצמתית ובמובנים רבים אתגרה את הסטריאוטיפ הרווח בקרב החברה הישראלית. הפעילות הנרחבת ומעוררת ההשראה של זק"א במלחמה, היווה מופת לרוח החדשה הזו. המתנדבים החרדים היו לרוב הראשונים שהגיעו לזירות האסון והפגינו אומץ ומסירות עצומים, הקהילתיות המסורתית המהווה חלק אינטגרלי מחיי הקהילה החרדית האפילו במידה רבה אף על מוסדות סטטוריים שהתגלו בחלקם כשוקת שבורה בזמן אמת.
אלו בדיוק מאפייני הקהילה החרדית, אותם מאפיינים שהובילו לתפיסת הבידול, שמהווים היום נקודת חוזק אדירה. האמונה העמוקה בערבות ההדדית, חיי הקהילה ההדוקים והמחויבות לאחר, הערכים אנושיים והאמונה החזקה בערכי היהדות, כל אלו הופכים היום לכוחות אדירים שמסייעים להגביר את המוכנות לשעת חירום בתוך החברה החרדית ואת הנכונות לערבות הדדית החוצה מגזרים.
השינוי העמוק מתחת פני השטח
מגמות השינוי הללו עקב ה-7 באוקטובר כבר לובשות צורות נוספות ומעוררות את הציבור החרדי לפעולה בכל היבטי החיים. השבר הגדול העמיק יותר מתמיד את ההבנה עד כמה גישה איכותית למידע היא קריטית ואפילו מצילת חיים. אנו עדים ה שינוי זה מהווה הזדמנות היסטורית לפיתוח כלים ותשתיות המותאמים לקהילה ומותרים הלכתית שיאפשרו לספק מענה ולחבר ביתר קלות את המגזר אל העולם שסביבו מבלי להתפשר על אורח החיים החרדי.
קריאת השכמה להנהגה החרדית
לערכים הדתיים והתורניים תפקיד מרכזי בעיצוב החיים החרדיים. אנו חיים בכל היבטי החיים שלנו את הציוויים " ונשמרתם מאוד לנפשותיכם" ו"וחי בהם". עלינו ללמוד להשליך אותם על החיים המידיים שלנו. החשיבות בשמירה על הבריאות הציבור, גישה לשירותים חברתיים, בטיחות בעבודה ובבנייה, תשתיות ראויות, כל אלו דורשים את מעורבותנו כאזרחים. עלינו למנף את עיקרי האמונה עליהם מושתתים חיינו כדי להמשיך ולקדם את האחריות האזרחית שגילינו בעצמנו על רקע המשבר.
זהו עמוד היסוד שעליו מושתתת עבודתנו בנתיבות המשפט. אנו פועלים באופן מתמיד על מנת להקנות ערכי אחריות אישית וחברתית על בסיס ערכי, ואנו פועלים במרץ על מנת לכונן תרבות של מודעות ומעורבות חברתית בחברה החרדית. אנו רואים בכל אחד ואחת מכם כחלק בחברה ושגרירים חשובים מאין כמותם להפצת מסרים אלו.
צעדים מומלצים להמשך הדרך
לאור התובנות שצברנו במעקב שלנו מאז ה-7 באוקטובר, אנו מציעים מספר צעדים חיוניים שיוכלו להמשיך ולקדם מגמה זו.
פיתוח ערוצי תקשורת מתאימים – כאמור, פיתוח מקורות מידע העולים בקנה אחד עם אורח החיים החרדי וההלכה יאפשרו לרכוש ידע איכותי מבלי שהדבר יהווה איום על אורח החיים.
הכשרה מותאמת: ביצוע תרגילי היערכות לשעת חירום המותאמים לאורח החיים החרדי יוכל לסייע בגישור על הפער.
קידום שיתוף פעולה עם הממסד הממשלתי: תוכניות לשיקום האמון וטיפוח שיתוף פעולה בין ארגונים חרדים ומוסדות מדינה יאפשרו לקדם שיתוף פעולה.
חינוך לאחריות חברתית: הקניית ערכים של אחריות אישית וחברתית באמצעות מנהיגים בחברה החרדית יאפשרו להפיץ ברבים את המגמה החשובה.
עמותת נתיבות המשפט קוראת לקוראינו בציבור החרדי להמשיך לאמץ את רוח המעורבות החיובית הזו. השתתפות בפעילויות חברתיות, תמיכה ביוזמות אזרחיות וטיפוח תרבות של ערבות הדדית והיערכות למשברים, תתרום לרווחתה של החברה הישראלית כולה ותעצים את המגזר החרדי קודם כל.
אנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו למשימתנו בבניית עתיד המבוסס על כבוד הדדי, שיתוף פעולה ושותפות גורל הנשענים על נקודות החוזקה שצמחו בחברה החרדית לתועלת כלל החברה בישראל, ואף לקידום נושאים חשובים פנים קהילתית בחברה החרדית עצמה מבפנים, תוך שימת לב למודעות הציבורית לתפקידי הרשויות, לחשיבות כללי המנהל התקין ולדרכים להשמיע קול ולהשפיע למען איכות חיים טובה יותר לפרט ולכלל.
コメント