למרות תקריות בשולי ההלוויה, רוב מוחלט של משתתפי ההלוויה נענה לקריאות הרבנים והמארגנים ושמר על הסדר. להלוויה קדמו קריאות הרבנים להיזהר ולשמור על חיי המשתתפים בהלוויה. המשטרה ששמרה על הסדר התנהלה בגמישות שמנעה תקריות מיותרות. 'נתיבות המשפט' אבלים יחד עם כל בית ישראל על הסתלקותו של גדול הדור
בבית העלמין בבני ברק הסתיימה בצהרי יום ראשון הלווייתו של גדול הדור, מרן הרב חיים קניבסקי. מאות אלפים הגיעו למסע ההלוויה. כעת ניתן לומר שההלוויה חלפה בשקט יחסי ולמעט מקרים של פציעות קלות, לא נרשמו מקרים חריגים. האם הלקח מהאסונות האחרונים נלמדו?
עוד בלילה שלפני ההלוויה ניצב הגאון רבי יצחק זילברשטיין, גיסו של הגר''ח קנייבסקי זצ''ל, בפני המצלמות וביקש להעביר מסר ברור: חובה על הציבור להישמע להוראות הסדרנים ולהימנע מסיכונים וכי חובת "ונשמרתם לנפשותיכם" בלתי ניתנת לערעור, גם לא בהלוויה חשובה ורבת משתתפים שכזו.
שעות רבות לפני ההלוויה התכנסה צמרת המשטרה כדי לתכנן את הצד הבטיחותי של ההלוויה. מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי ערך הערכת מצב בחפ"ק סמוך לבית העלמין, שבמסגרתה הגדיר שלושה מאמצים מרכזיים. המאמץ הראשון הוא בכביש 4 - פיזור הקהל תוך חשש מאירועי בטיחות נוכח תנועת האוטובוסים. מאמץ שני - המשך הפעילות סביב בית העלמין, והמאמץ השלישי - פעילות המשטרה בכבישים ובתחנות הרכבת, תוך ויסות התנועה ומתן אפשרות לאוטובוסים להשתלב בכבישים.
לפני ההלוויה ביקשו הרשויות מההמונים שהגיעו להלוויה להימנע מצפיפות ודוחק מחשש לאסון. ראש הממשלה נפתלי בנט הזהיר הבוקר בפתח ישיבת הממשלה השבועית בירושלים: "ההלוויה היא אירוע המוני, ועלינו להקפיד שהיא לא תסתיים חלילה באסון המוני. אני קורא לבאי ההלוויה לא להצטופף ולא להידחק. הטראומה של אסון מירון עדיין טרייה אצל כולנו, אסור לחזור על הטרגדיה הזו. אני מבקש מכולם אחריות אישית, להשגיח על הילדים בעיקר. משטרת ישראל וכוחות ההצלה ערוכים, ואני מבקש שנעבור את היום הזה בשלום".
דובר מד"א זכי הלר אמר לפני תחילת מסע ההלוויה כי ארגונו העלה את רמת הכוננות בכל רחבי הארץ לרמה הגבוהה ביותר. "עשרות אמבולנסים וניידות טיפול נמרץ פרושים באזור בני ברק ובצירים המובילים. תגברנו את הכוחות עם עשרות אופנועים של מד"א ועם למעלה מ-40 חוליות רגליות", אמר הלר. "אנחנו מאוד מקווים שהאירוע יסתיים ללא נפגעים. זה תלוי הרבה באחריות של אותם אנשים שמגיעים, להימנע מצפיפות, להימנע מלטפס על מקומות גבוהים או גגות רעועים. אנחנו פונים לציבור לגלות אחריות ולהימנע מדוחק ומצפיפות".
אלפי שוטרים ואנשי ארגוני ההצלה נפרסו ברחובות בני ברק, ומאות מחסומים הוצבו במטרה לווסת את כמות הקהל בהלוויה ולמנוע דוחק וצפיפות. במקביל התקינו המארגנים והעירייה מסכים ורמקולים כדי לאפשר גם למי שנמצאים באזורים המרוחקים יותר ממוקד האירוע להרגיש שותפים ולמנוע מהם את הצורך לנסות להתקרב למקום. 1,700 אוטובוסים הביאו אלפים לטרמינל בכביש 4, ומשם הם צעדו ברגל לכיוון בית הקברות בבני ברק.
קצין אג"ם מחוז תל אביב, ניצב-משנה שלומי שגיא, אמר מוקדם יותר כי רק כ-300 איש מבני משפחתו של הרב יורשו להיכנס לחלקת הקבר עד תום ההלוויה. מרבית הציבור נשמע להוראות הרבנים ולהנחיות אנשי האבטחה וכוחות הביטחון, אך היו גם מקרים של הפרת ההוראות.
חלק מהמשתתפים בהלוויה נראו עומדים על חומת בית העלמין ומחזיקים בחוט חשמל מסוכן, אחרים עומדים על גגות. משם הם פרצו את החומות והמשיכו לקברו הטרי של שר התורה, מה שעורר חשש מפני סכנה לדוחק ולנפילות. במשטרה תכננו להתיר לקהל לעבור על פני הקבר הטרי רק שעות אחרי הקבורה, אך התפרצות ההמונים לבית העלמין שיבשה את התוכניות. חשוב לציין כי בעקבות התפרצות ההמונים לחלקת הקבר, החליטה המשטרה להסיר את החסימות ולאפשר כניסה חופשית, מה שעשוי ללמד על הפעלת גמישות מחשבתית, לקח מאסון מירון.
צוותים של מגן דוד אדום טיפלו ב-87 בני אדם שנפגעו, כולם באורח קל. 15 מהם ובכללם שלושה שוטרים סבלו משברים והתעלפויות ופונו לבתי החולים מעייני הישועה בעיר, בילינסון בפתח תקווה, וולפסון בחולון ושיבא בתל השומר. בין הנפגעים שוטר ששבר את רגלו, שוטר שהתעלף, וילד בן שמונה שנפל מגדר בגובה של מטר.
לסיכום, נראה כי הלוויית גדול הדור עברה בסך הכל בשלום ונדמה כי לציבור ולהנהגה, לצד כוחות הביטחון, יש חלק לא מבוטל בכך. ב'נתיבות המשפט' מברכים על התנהלות ההלווייה. מוטי לב, מנכ''ל 'נתיבות המשפט' הגיב: "כמי שעוסקים ללא הרף בנושאי בטיחות בקרב הציבור החרדי, אך טבעי שנרגיש סיפוק על כך שהלוויית גדול הדור עברה בשלום. למרות המכשולים השונים, נרא כי הופקו לא מעט לקחים וכי אנחנו בדרך הנכונה לשיפור משמעותי בנושאי בטיחות ושמירת חיי אדם בציבור החרדי".
Comments