top of page
תמונת הסופר/תנתיבות המשפט

ללא תקציב הסברה ייעודי: התחלואה בסוכרת במגזר החרדי גבוהה ב-36% מהמגזר הכללי

עודכן: 11 בדצמ׳ 2021

משרד הבריאות לא מתקצב תוכנית הסברה וטיפול בסוכרת למגזר החרדי והתוצאות נראות בשטח: התחלואה בסוכרת בקרב המגזר החרדי גבוהה ב-36% מהמגזר הכללי. 1 מכל 42 גברים חרדים בגילי 35-45 חולה בסוכרת, בעוד בשאר האוכלוסייה בגילים אלו, הנתון עומד על אחד מכל 75



לרגל שבוע המודעות למלחמה בסוכרת, פרסם העיתונאי צבי טסלר ב"קול חי", כי המגזר החרדי מופלה לרעה ואינו זוכה לתקציבי הסברה וטיפול מונע בנושא הסוכרת ולצד זאת, התוצאות נראות בשטח כאשר אחוזי התחלואה בסוכרת בקרב המגזר החרדי גבוהים ב-36% מהמגזר הכללי.


בשנים האחרונות מקצה הממשלה, משאבים רבים לטובת מניעת סוכרת באמצעות חינוך והסברה, אולם במגזר החרדי ראה כי מסתפקים בהעלאת המיסוי על שתיה מתוקה.


רק לאחרונה החליטה הממשלה על הקצאה של 650 מיליון שקלים לטובת צמצום פערי הבריאות למגזר הערבי, אולם למגזר החרדי כאמור אין תקציב להברה וטיופל בנושא הסוכר. התוכנית "אפשרי בריא" הפועל מזה שבע שנים במגזר הכללי, מתעלמת לחלוטין מהמגזר החרדי.


לפי הנתונים שפורסמו כאמור ב"קול חי" ונכונים לתקופת טרום הקורונה - האוכלוסייה החרדית חולה בסוכרת (סוג 2 – שמתפתחת במהלך החיים) בשיעור גבוה ב-36% ביחס לשיעור התחלואה בשאר האוכלוסייה.

את הפער הגדול ביותר, ניתן למצוא בקרב גברים בגילים 35-45. בעוד שבאוכלוסייה כולה אחד מכל 75 אנשים בגיל זה חולה בסוכרת, במגזר החרדי אחד מכל 42 אנשים בגיל 35-45 חולה בסוכרת. מדובר בפער של 80% יותר מכלל הציבור.

הפער בתחלואה בין הציבור החרדי לשאר האוכלוסייה, לפי הטבלה שפורסמה ב"קול חי"


בכתבה אף הודגש, כי לאור העובדה שהמספרים שנחשפים הינם מתקופת טרום מגיפת הקורונה, ניתן להעריך כי המגיפה אף גרמה לעלייה נוספת בשיעור התחלואה בסוכרת, בפרט בחברה החרדית - שם הייתה הדבקה גבוהה בקורונה.


זאת, לאור מחקרים לפיהם אחת מתופעות הפוסט-קורונה היא עלייה בסוכרת. בכתבה נטען, כי הערכה זו אף תואמת למידע שקיבלו בקול חי בימים האחרונים מדיאטניות שעובדות עם הציבור החרדי.


גורם באחת מקופות החולים, שצוטט בכתבה התייחס לנתונים ואמר כי "מדובר באי שוויון כמדיניות של משרד הבריאות, שאת המחיר שלה משלם הציבור החרדי, ולצערנו הרב, גם אם יתחילו לפעול כעת, המחיר הכבד עוד ישולם שנים רבות".


לדברי הגורם: "סוכרת היא אינה גזירת גורל. אנשים שהם במצב של טרום סוכרת, יכולים להשאר בריאים ולהמנע מנזק בלתי הפיך באמצעות שינוי תזונה ואורח חיים, אבל במקרים רבים החרדים בכלל לא מוזמנים להיבדק בקופת החולים כדי להציל אותם בזמן".


לאור הפרסום, פנינו למשרד הבריאות בבקשה לקבלת מידע בנושא ההסברה לציבור החרדי בנושא הסוכרת. הבקשה הוגשה לפי חוק חופש המידע.


בתוך כך, ועדת הכספים של הכנסת קיימה היום דיון במיסוי שיוטל בקרוב על השתיה המתוקה. בדיון הציג משרד הבריאות נתונים חמורים ביותר על צריכת סוכר עודף בישראל, בפרט בקרב האוכלוסיות המוחלשות ובהם האוכלוסייה החרדית.

במשרד הבריאות הבהירו כי רוב הסוכר העודף, שגורם להשמנה, סוכרת ושלל מחלות - מקורו בשתייה המתוקה ובשל כך המיסוי מתחיל בתחום הזה.

כמות הסוכר במשקאות | מתוך מצגת משרד הבריאות בוועדה

הנזקים הבריאותיים של שתייה מתוקה | מתוך מצגת משרד הבריאות בוועדה

במשרד הבריאות הציגו נתונים, לפיהם האוכלוסיות המוחלשות, ובהם האוכלוסייה החרדית סובלות מהשמנה, סוכרת ומחלות מסוג קשורות בשיעורים גבוהים משאר האוכלוסייה ולכן הפחתת הסוכר באמצעות מיסוי תסייע בעיקר להן. זאת, בתגובה לטענות חברי הכנסת החרדים על הפגיעה באוכלוסייה החרדית שצורכת יותר משקאות ממותקים.

בקרב אנשים עם מצב כלכלי חברתי נמוך - שכיחות סוכרת גבוהה יותר | מתוך מצגת משרד הבריאות בוועדה


מסקנות מהחלת המס בעולם | מתוך מצגת משרד הבריאות בוועדה

למרות הנתונים לפיהם האוכלוסייה החרדית היא אחת הנפגעות העיקריות כתוצאה מצריכת משקאות ממותקים, חברי הכנסת יעקב אשר ומשה גפני מיהדות התורה, התנהגו לאורך הדיון באופן בלתי ענייני בעליל ואף צעקו ולגלגו על נתונים, גפני ואשר נצמדו לטענתם שהמס נועד לפגוע בציבור החרדי.

חולי סוכרת במצב כלכלי חברתי נמוך פחות מאוזנים | מתוך מצגת משרד הבריאות בוועדה



584 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page