top of page
  • LinkedIn
  • Facebook
  • YouTube

בין הפקרות לפיקוח נפש: הבנייה הפיראטית בשכונות החרדיות

על אף השיפור באיכות הפיקוח והסטנדרטים המשופרים בתעשיית הבנייה בישראל בקרב האוכלוסייה הכללית, הנתונים מראים כי עם כל הצער שבדבר, החברה החרדית עודנה משתרכת מאחור בהיבט זה. בניה ללא היתרים או פיקוח הנדסי ראוי ובניגוד לתקני הבטיחות היא אינה תופעת שוליים בלבד, אלא נעשית לפרקטיקה רווחת במגזר החרדי ככל שהזמן חולף. תופעה זו גובה מחירים כבדים ואירועים טראגיים אינם נדירים. 

רק בתחילת שנה זו, בינואר 2024, אירע אסון קשה מנשוא, כאשר קיר בטון בשכונת בית ישראל בירושלים קרס וסקל למוות תלמיד ישיבה צעיר בזמן ששהה בביתו. זהו, כאמור, אינו אירוע יוצא מן הכלל, אלא כזה המעיד על הכלל. האסונות החמורים שהיינו עדים להם בשנים האחרונות כמו אסון מירון וקריסת טריבונת בית הכנסת בגבעת זאב מהווים דוגמא חיה ושוברת לב להפקרות הרווחת כיום, כאשר נראה ש"איש הישר בעיניו יעשה" הוא החוק היחיד שמנהל כיום את תרבות הבנייה במגזר. אנו בעמותת נתיבות המשפט, חיברנו מאמר זה כקריאת השכמה שתעמיק את המודעות אודות סכנות הבנייה הבלתי חוקית, אך יתרה מכך, כקריאה לפעולה. אנו תקווה כי מידע זה, שעשוי להציל חיים, יניע את הציבור לפעול על מנת לגבש כקהילה פתרונות מעשיים לעצירת ההפקרות מסכנת החיים. 




היקף התופעה לובש ממדי מגיפה

על פי נתוני הלשכה הממשלתית לסטטיסטיקה, כ-20,000 יחידות דיור נבנות מדי שנה באופן בלתי חוקי במגזר החרדי. אלו כמובן המספרים המדווחים בלבד. ייתכן מאוד כי המספרים בפועל גבוהים הרבה יותר. אין להקל בחומרת המספרים הללו. הפרקטיקה הרווחת הזו אינה מהווה רק הפרה של החוק, אלא גם מסכנת חיי אדם. בנייה ללא תיאום מפעילה עומס עצום על התשתיות הקיימות, בהיעדר תכנון ראוי המתחשב בשינויי הצרכים. במקביל, הנזקים הסביבתיים עשויים להיות עמוקים ולצד הסכנה הבטיחותית, בנייה ללא התרים עשויה להציב סיכונים בריאותיים חמורים עקב עלייה בתחלואה וזיהומים, בהיעדר תשתיות ראויות.

בעשור האחרון בלבד, אירעו אינספור תקריות שהסתיימו בפציעות חמורות ובמוות עקב בנייה ללא היתרים או פיקוח ראוי. מפיצוצים במערכות גז ושריפות ועד לקריסות מבנים. משפחות רבות מצאו עצמם ללא קורת גג ונזקי רכוש בהיקף של מיליוני שקלים כתוצאה מתאונות אלו. מכיוון שמדובר בבנייה שאינה חוקית, לא חל כל כיסוי ביטוחי על אירועים אלו ומשפחות אלו מצאו עצמן עומדות אל מול שוקת שבורה. 


המלחמה על דמותה המוסרית של החברה החרדית

במאמרים רבים עסקנו בנזק המובנה שנגרם לחברה החרדית עקב ההתבדלות, היעדר הדיאלוג עם החברה הישראלית והבוז לחוק המדינה. עם זאת, זהו רק נדבך אחד של התופעה הזו. בנייה פיראטית אינה רק מסוכנת ומנוגדת לחוק, אלא מהווה עבירה על איסור דאורייתא. הרי אנו כבר יודעים כי כל המציל נפש אחת מישראל, כאילו הציל עולם מלא" (תלמוד בבלי, מסכת סנהדרין, דף נח, עמוד ב). אנו נדרשים לעשות כל שבכוחותינו לעשות כדי למנוע פגיעה בחיים, בין אם אלו חיי קרובים או רחוקים. השלכת הלכה זו על סוגיית הבנייה הפיראטית אינה פרשנות חופשית שלנו. מעבר לעובדה כי כפי שראינו מדובר בתופעה שמסכנת חיי חפים מפשע באופן ברור ומיידי, כמה מגדולי ישראל נוקטים בעמדה זו. 

פוסקים רבים ובהם הרב אלישיב, הרב עובדיה יוסף והרב שטיינמן זצ"ל, גינו באופן חד משמעי בנייה בלתי חוקית. הרב אלישיב זצ"ל קבע כי "בנייה פיראטית היא סכנה חמורה לחיים ויש להימנע ממנה בכל מחיר. הרב עובדיה אף הגדיל לעשות וטען כי מדובר בעבירה על ההלכה שיש להיענש עליה. פסקי הלכה אלו מבהירים כי אין מדובר רק בשאלה של היגיון בריא או זהירות נדרשת, אלא בפיקוח נפש של ממש וכל המפר עיקרון זה כאילו שפך דמים. 

כיצד נוכל לשנות את התמונה?

על אף הסיכונים הברורים, הבנייה הפיראטית מושרשת עמוק בתרבות הבנייה במגזר. מגמה זו לא נוצרה בחלל הריק. הביקוש הגובר לדיור לצד ההיצע המוגבל והיעדר תוכניות הקצאת דיור מספקות, יוצרים קרקע פוריה לכניסתם של עסקנים בלתי חוקיים למלא את הוואקום שנוצר. לכן, נדרשת תוכנית פעולה רבת היבטים כדי לקדם את השינוי. אין ספק כי על הממשלה והרשויות המקומיות אחריות כבדה. עם זאת, גם לנו, היחידים בחברה החרדית שנהיה הראשונים שנחווה את ההשלכות, אחריות חשובה. אנו בנתיבות המשפט מאמינים כי ישנם כמה צעדים הכרחיים שיש להתחיל להניע כדי למגר את התופעה.


  • אכיפה הדרגתית של חוקי הבנייה: על הרשויות להגביר בהדרגה את אכיפת הפיקוח באתרי בנייה בריכוזי אוכלוסייה חרדיים. המגמה ההדרגתית תאפשר מחד לגבש תוכנית ריאלית וישימה מבחינת הקצאת משאבים ומאידך, תמנע חיכוכים מול הציבור בעוד המודעות גוברת. איזון נכון בין סוגיית צפיפות האוכלוסין התקפה ורוויית התסכולים ובין הצורך בהגברת האכיפה המנהלית יאפשר לקדם שינוי.

  • תוכנית תמריצים ממשלתית לעידוד בנייה חוקית: אנו מאמינים כי הטבות מס נרחבות לבעלי בתים המשפצים או בונים את ביתם באופן חוקי יאפשרו לעודד את העמידה בתקני הבטיחות. גם מתן מענקים לרוכשי דירות חדשות בעלי קשיים כלכליים יכול לסייע לעודד רכישת דיור חוקי. 

  • סיוע במימון פיתוח התשתיות: אחד מהגורמים העיקריים לבנייה בלתי חוקית היא עלות התשתיות הגבוהה. הדבר מוביל לבניית מבנים ללא תשתיות מספקות מה שמהווה סיכון חיים ממשי. סבסוד ממשלתי למימון התשתיות יכול לסייע לצלוח משוכה זו.

  • תוכניות הסברה: נדרשת תוכנית לאומית להעלאת המודעות לחשיבות השמירה על חוקי המדינה בכלל ותקנות הבנייה בפרט. תוכניות הפונות לילדים ונוער יאפשרו להנחיל תרבות של שמירת חוק וחשיבות הבטיחות מגיל צעיר.


אנו בעמותת נתיבות המשפט הגשנו בשנים האחרונות מספר רב של בקשות מידע ובירורים מול רשויות הרגולציה בתחום הבנייה על מנת להתעדכן אודות צעדים הננקטים כדי למנוע את סכנות הבנייה הפיראטיות. אנו מזמינים את הציבור להצטרף אלינו ולסייע לנו לקדם צעדים אלו על מנת להפוך את בניית העתיד לבטוחה יותר עבור כולנו.


2 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

コメント


אוטסאפ.png
bottom of page