top of page
תמונת הסופר/תנתיבות המשפט

הרחבת חוק המחזור מיטיב עם המשפחה החרדית

המשרד להגנת הסביבה בבשורה למשפחה החרדית: מהיום ממחזרים בקבוקי שתייה גדולים דרך נקודות המכירה, מקבלים את דמי הפיקדון ושומרים על הסביבה. נתיבות המשפט: "תיקון עוול והזדמנות לשיפור פני הרחוב החרדי"


באוקטובר האחרון החליטו במשרד להגנת הסביבה להרחיב את חוק הפיקדון ולהחיל בפעם הראשונה בישראל חובת פיקדון על בקבוקי משקה גדולים. השבוע נכנס החוק לתוקף ואלפי משפחות חרדיות, שהן הצרכניות מס' 1 של בקבוקי משקה גדולים, יהנו מהזכות לשלוח למיחזור את הבקבוקים ולקבל את ההטבה להם זכו עד עתה משתמשי הבקבוקים הקטנים בלבד.

חוק הפיקדון על מכלי משקה, התשנ"ט-1999 מטיל בין השאר על יצרנים ויבואנים של משקאות את החובה לאסוף ולמחזר מכלי משקה ריקים. ההחלטה להטיל פיקדון על מכלי משקה גדולים התקבלה לאחר שיצרנים ויבואנים לא עמדו ביעדי חוק הפיקדון לשנת 2016. צעד זה מצטרף לאסטרטגיית הפסולת החדשה שהמשרד להגנת הסביבה מוביל. בכך הצטרפה ישראל לשורה גדלה והולכת של מדינות שהחילו חובת פיקדון על כלל מכלי המשקה, בין השאר כדי להתמודד עם בעיית הפלסטיק החד-פעמי במרחב הציבורי.

איך ממחזרים?

-יש להחזיר לבתי העסק מכלי משקה ריקים מסומנים (עד 50 מכלי משקה ריקים מסומנים ביום) ולקבל תמורתם את דמי הפיקדון.

-על בית העסק לקבל את מכלי המשקה הריקים המסומנים ולהשיב את דמי הפיקדון גם אם לא נקנו באותו בית עסק.

-בית העסק חייב להחזיר את דמי הפיקדון במזומן.

-יש להחזיר מכלי משקה תמורת דמי פיקדון בבתי עסק הגדולים מ-28 מ"ר שמוכרים בהם מכלי משקה כגון חנויות הנוחות, רשתות השיווק ומַכולות.


לאן משליכים מכלים אחרים?

  • מכלי פלסטיק ריקים כגון אקונומיקה, שמפו ומרככי כביסה יושלכו לפח הכתום.

  • אין להשליך מכלי משקה ריקים לפחים הירוקים.

יצויין כי המשרד להגנת הסביבה מטיל אחריות יצרן מורחבת על יצרנים ויבואנים לכל מחזור חיי המוצרים, לרבות טיפול במוצר כאשר הצרכן של המוצר כבר אינו רוצה בו. בישראל חמישה חוקי אחריות מורחבת העוסקים בסוגי פסולת: מכלי משקה, צמיגים, אריזות, ציוד חשמלי ואלקטרוני וסוללות, שקיות נשיאה מפלסטיק. ככלל, המשרד להגנת הסביבה ממליץ להפחית ככל האפשר צריכה של מכלי פלסטיק ומוצרים שנעשה בהם שימוש חד-פעמי. זכרו! הטיפול הנכון ביותר בפסולת הוא מניעתה.

מעמותת נתיבות המשפט, הפועלת למען זכויות האזרח החרדי, נמסר: "חוק הפיקדון המורחב הינו סגירת מעגל ותיקון עוול וחוסר היגיון כלפי הציבור החרדי, אשר הודר מהזכויות שמקנות חוק הפיקדון למשתמשים בבקבוקי השתייה, מה גם שכמות הבקבוקים שמייצאות משפחות חרדיות מהווה נתח משמעותי ביותר מכלל בקבוקי השתייה, כך שהרחבת חוק הפיקדון לבקבוקים הגדולים הופך את חוק הפיקדון לאפקטיבי יותר ומקרב את החוק למטרה האמיתית של החוק: צמצום פסולת מפלסטיק במרחב הציבורי".

מוטי לב, מנהל מקצועי של עמותת נתיבות המשפט, מסביר שהרחבת חוק הפיקדון על בקבוקי שתיה גדולים עשוי להועיל מאוד לשיפור פני המרחב הציבורי שכונות החרדיות: "מי מאיתנו שגדל בסביבה חרדית מכיר את התופעה העגומה של בקבוקי פלסטיק לרוב המתגוללים ברחובות של השכונה החרדית, כולל בתקופה שלאחר החלת חוק הפיקדון המקורי. אך הפלא ופלא, בקבוקים קטנים כמעט ולא ניתן לראות ברחובות החרדיים, מהסיבה שתמיד יש מי שיאספו את הבקבוקים ויפקידו אותו, ואילו קבוקים גדולים המשיכו להתגולל ברחובות. כעת נוצרה הזדמנות לנקות מהמרחב החרדי הציבורי גם את הבקבוקים הגדולים שהסתיים השימוש בהם".


11 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page