אנחנו זוג רגיל המעוניינים לחיות בשקט את חיינו, אבל לפעמים צריך לצאת מאזור הנוחות כדי להיאבק למען הזכויות הבסיסיות שלנו. הגן של הבת שלנו אילץ אותנו לצאת ולהיאבק למען הזכות שלה לצהרון ועל הזכות שלנו לעבוד ולהתפרנס בלא הפרעות ומכשולים. בזכות ההתעקשות.
מיכל גלוזמן
את הסיפור הזה הייתי מעדיפה לחסוך מעצמי ולחיות את חיי בלי סקנדלים ובלי מהפיכות, אבל לפעמים אין ברירה אלא להתרומם מהספה, כדי לפעול ולשנות. והפעם זו הייתה גילי, הילדה הקטנה שלי בת השנתיים וחצי שהיא וחבריה לגן ניצבו בעין הסערה.
גילי היא אחת מתוך ארבעה ילדים מתוקים, אנחנו מתגוררים באחת השכונות החדשות ברמת בית שמש.
בעלי עובד במשמרות בתחום הקמעונאות ואני עובדת כפיזיותרפיסטית במכון המטפל בילדים העוברים שיקום פיזי. בקיצור זוג ממעמד בינוני שעובד קשה לפרנסתו. שעות העבודה עם הילדים המטופלים הן בשעות היום ולקראת השעה 4:00 אחר הצהריים אני מסיימת את העבודה ויוצאת לאסוף את הבונבוניירה מהגן. הכל אצלנו רגיל בחיים, בלי דרמות ובלי סיפורים.
אלא שמישהו שם למעלה, בחלונות הגבוהים, החליט לשבש לי ולהורים רבים את השיגרה. בתחילת השנה, נודע לנו שבגן של גילי לא יופעל צהרון לילדים, כשהמשמעות היא שהחיים שלי ושל בעלי נעצרים בשעה 1:00 בצהריים. לא אני ולא הוא יכולים לעצור ולסיים את העבודה בשעה כה מוקדמת. (בעלי לא מסיים את העבודה לפני השעה 6:00 בערב).
מאבקים על גב בתנו
כשהתקשרנו למעון הסבירו לנו ש"ההורים לא מוכנים לצהרון להירשם מסיבה תקציבית, מאחר וההורים נדרשים לשלם 120 ש"ח לחודש במקום 50 ש"ח בשנה שעברה ומהסיבה הזו הצהרון לא נפתח".
הציעו לנו שם לדבר עם העירייה וכשהתקשרנו לעירייה אמרו לנו לדבר עם משרד החינוך. לכל גוף היתה תשובה אחרת אשר סותרת את קודמתה.
מה שקרה למעשה, בגלל מחלוקות בין הרשתות הפרטיות המפעילות את הצהרונים לרשויות המקומיות, הילדים החרדים והוריהם הפכו להיות בני ערובה והם אלה שנפגעים. ואנחנו, מה אנחנו מבינים במחלוקות, בבירוקרטיה ובסעיפים ותת סעיפים? אנחנו לא לא יכולנו להצביע על מי האחריות למצב, אך דבר היה ברור לנו: שמפעילי הצהרונים והעירייה אמורים לשבת ולפתור ביניהם את חילוקי הדעות. והויכוח ביניהם לא יכול להיות על הגב של הילדים שלנו.
בתחילה חשבנו לתת להורים אחרים להוביל את המאבק. מה לנו ולהתעסקות עם נושאים שנוגעים לקבוצה שלימה. אך משראינו ששום דבר לא זז ולא מתקדם ועוד מעט מתחילה שנת הלימודים ופיתרון לא נראה באופק, הבנו שבמקום שאין איש השתדלו להיות איש. אמרתי לבעלי שאין ברירה ומישהו צריך לעשות את העבודה.
יצרנו קשר עם עמותת נתיבות המשפט, המסייעת לקידום ומימוש זכויות של האזרח החרדי, אשר הם מצידם אמרו לנו שהצעד האפקטיבי ביותר לפתרון בעיית הצהרונים הוא על ידי זה השמעת קול והפעלת לחץ ציבורי מצד ההורים, מול הרשויות והמשרדים הממשלתיים השונים. יחד עם העמותה שלחנו התרעה למשרד החינוך וגם לרשויות המקומיות. הרמנו גם קמפיין בשיתוף העמותה ולמעלה מ-1,100 הורים נענו והצטרפו למאבק שלנו.
סחיטה לאור יום
התברר לנו שהתכנית מתוקצבת באופן מלא ואין שום סיבה שלא לפתוח את הצהרונים וכי הדרישות לתשלום גבוה מההורים הן מעל הרף המותר. הבנו שהתשלום בכלל אמור להגיע מהמפעילים ואין שום סיבה שהרשתות יגבו את התשלום.
לא אלאה אתכם בכל הדרך הפתלתלה שעברנו מול הרשויות, רק אספר כי לאחר פעילות ענפה בצוותא עם אנשי עמותת נתיבות המשפט היקרים, אשר כללה, תחקירים, מכתבים משפטיים וקמפיין מיילים בתפוצה נרחבת, בה נשלחו למעלה מאלף מיילים של הורים חרדים תושבי בית שמש בעיקר, התבשרנו בחדשות טובות מאוד: עיריית בית שמש קיבלה החלטה על הקמת רשת גני עירייה חרדיים ואשר אינם בבעלות של עמותות וגופים פרטיים. "זהו", אמרתי בהתרגשות לבעלי, "מהיום יש לנו בחירה, אנחנו לא תלויים בכל מיני גורמים אינטרסנטיים".
אני מצטטת את ההודעה ההיסטורית של העירייה אודות הגנים החדשים: "גנים אילו יהיו חלק בלתי נפרד ממכלול המענים העירוניים הניתנים כיום במסגרת השירותים העירוניים, כדוג' פעילויות העשרה וטיפולים פרה-רפואיים, פסיכולוגיים התפתחותיים, העשרה פדגוגית לצוותים, תוכנית שבמסגרת התוכנית הלאומית 360 ועוד. והכול תוך מוקפדות ושמירה על הצביון החרדי". ליותר מזה לא יכולנו לצפות.
מהיום לא יוכלו לגבות מאיתנו תשלומים יקרים ומופרזים בזמן שהגן עצמו מתוקצב בידי הרשויות ולא נצטרך לזעוק ולהתחנן. מהיום הגן של הבת שלנו לא יסבול ממחסור בציוד ובמתקנים, כפי שקורה הרבה בגנים של גופים פרטיים. מהיום לא תהיה פגיעה בזכויותיהן של עובדות מסורות בגנים החרדיים מטעם העירייה.
המאבק והפירות
כל זה קורה בזכות ההתעקשות של ההורים הרבים שנרתמו לסייע למאבק, כולם חרדים לדבר ה', החפצים בסך הכל לשלוח את ילדיהם למסגרת חמה בדרך ישראל סבא וכמובן בזכות הפעילים מסורים של עמותת 'נתיבות המשפט' שלא חסכו במאמצים לסייע למאבק לזכויות ההורים ואף הוסיפו ויזמו ופעלו מעל ומעבר למען הגשמת המטרה.
למתעניינים, גילי שלנו הולכת מדי יום לגן הכולל צהרון עד השעה 16:00 ומדי יום בשעה הזו היא מקבלת את פני בפנים מוארות ומאושר והיא מראה לי את היצירות החדשות שהיא עשתה בגן ואת הפרסים שקיבלה. והימים המאושרים ביותר אצלי הם אלה שאני מצליחה לסיים ולהקדים לגן, לאסוף את הממתקית וליהנות מעוד קצת זמן איכות איתה.
לסיום, ארגון נתיבות המשפט ממשיך ללוות בימים אלו עשרות הורים שהתאגדו להגשת תביעה ייצוגית כנגד גבייה ביתר, משרד עורכי דין שמתמחה בנושאים אלו מלווה את ההורים בסיוע הארגון, כל הורה שנדרש לשלם או שילם בפועל סכומים שמעל 50 ש''ח לחודש ללא הצדקה, כמו כן הורים שהלינו על כך שלא קיבלו קבלת תשלום על סכומים ששולמו ובכל נושא הקשור לצהרונים מוזמנים לפנות לארגון נתיבות המשפט
Comments