טיסה מפרנקפורט לבודפשט המריאה ללא הנוסעים החרדים. חברת התעופה הגרמנית: חלק מהנוסעים סירבו לעטות מסכות" ולכן סורבו לטוס. האם זה מצדיק עונש קולקטיבי? הנוסעים החרדים: "אסרו עלינו כי אנחנו יהודים, זו הסיבה היחידה". הזכות לשוויון
התקרית אירעה ביום רביעי בלילה, כאשר על כ-150 יהודים אורתודוקסים נאסר לקחת טיסת המשך מפרנקפורט שבגרמניה אל בודפשט שבהונגריה. כולם הגיעו מנמל התעופה JFK שבניו יורק כחלק ממסע שנתי של עלייה על ציונו של רבי ישעיל'ה מקרסטיר זצ''ל.
חברת התעופה הגרמנית טענה ש"חלק מהנוסעים סירבו לעטות מסכות", ובכך הפרו את החוק הגרמני אשר מחייב נוסעים ללבוש מסכות רפואיות או FFPS. עם זאת, קבוצת החרדים טענו כי מדובר בקומץ בודד שלא ציית לחוקים, "אחד או שניים" מהקבוצה" ולא יותר.
הנוסע נחמן כהנא סיפר כי הוא וחבריו עמדו והתפללו ביום רביעי בבוקר בעוד שנוסעים אחרים החלו לעלות לטיסה. אז, סוכני חברת התעופה אמרו לקבוצה שהם לא יכולים להצטרף למטוס בגלל "סיבות מבצעיות".
לדבריו של כהנא, איש צוות לופטהנזה ציין את היותם יהודים. "הם אמרו במפורש שאף אחד עם לבוש זהה, לא הולך לעלות על הטיסה לבודפשט". לדבריו, "אסרו עלינו זאת כי אנחנו יהודים. זו הסיבה היחידה".
חבר אחר בקבוצה החרדית, טען אף הוא לאפליה על רקע אנטישמי. "למה שיאסרו על כולם אם רק אדם אחד או שניים לא לבשו מסכות?", אמר.
בהודעה לרשת 'אינסיידר', לופטהנזה אישרה ש"קבוצה גדולה של נוסעים" לא הורשתה לעלות על טיסה. "זה קרה בקשר לטיסה LH401, שם חלק מהנוסעים עם נסיעת המשך מתוכננת לבודפשט סירבו ללבוש מסכות, גם לאחר שהתקשו לעשות זאת על ידי הצוות. ככלל, לופטהנזה מחויבת לציית לדרישות החוק התקפות בגרמניה".
יצוין כי זו לא הפעם הראשונה שנוסעים חרדים אינם מורשים לעלות על טיסה כחלק מענישה קולקטיבית. לפני מספר שבועות הוגשה תביעה בידי הורי קבוצת תלמידות חרדיות מארצות הברית נגד חברות התעופה KLM ההולנדית ודלתא איירליינס האמריקנית,לאחר שאלו אסרו על עליית הנערות לטיסותיהן בקיץ האחרון. לטענת בנות הקבוצה שתי החברות הפלו אותן לרעה והן נאלצו להתמודד עם גילויי אנטישמיות מצד עובדי שתי חברות התעופה, כאשר כמה מהתלמידות ננזפו על ידי צוות האויר בעת שאכלו את האוכל הכשר שלהן שלא במועדי הארוחות הרגילות במטוס. הבנות ציינו כי גם נוסעים אחרים אכלו חטיפים בין הארוחות, אך להן לא נאמר דבר. בין השאר, נאמר להן כי "זוהי אזהרה אחרונה" והן אף אוימו כי יעצרו בגין אי ציות לתקנות. התובעות טוענות כי כל אלו נעשו "רק במטרה להטרידן על רקע אתני ודתי".
בנתיבות המשפט ממשיכים לעקוב אחר הפרשיות מתוך ציפיה שהלקחים יופקו ונוסעים חרדים ברחבי העולם לא יופלו לרעה, לא באמצעות ענישה קולקטיבית ולא בשום דרך אחרת.
Comments