הנה זה קורה שוב. במהלך השבוע האחרון נעצרו פעימות ליבם של עשרות הורים לילדי תלמוד תורה בירושלים. במהלך טיול של ילדי תלמוד תורה בנחל אוג - מובילי הטיול זיהו היעדרות של כ-40 ילדים שהתנתקו מהקבוצה הגדולה ומהמלווה.
צוותי חילוץ ביצעו סריקות אחר כ-40 ילדי תלמוד תורה בירושלים, שהוגדרו כנעדרים לאחר שהקבוצה התנתקה מקבוצה גדולה של ילדים ומהמלווה, במהלך טיול של כיתות ה'-ח' בנחל אוג. על פי המשטרה, צוותי רחפנים וצוותי איתור נעדרים הוזעקו לזירה וביצעו סריקות לאורך תוואי הנחל. מתברר שבתחילה חולצו 18 מהנערים ובהמשך 21 ילדים זוהו על ידי רחפן של היחידה, בעוד שלושה ילדים נוספים זוהו על ידי מסוק משטרתי שסייע בסריקות.
מוקדם עדיין לדעת מה אירע שם והאם היה שם מקרה של רשלנות, אך סביר מאוד שליווי מאורגן יותר של התלמידים המטיילים הי יכול למנוע את ניתוקה של קבוצה כה גדולה מיתר חבריהם.
הפעם המקרה הסתיים בס''ד בשלום, אך בשנה החולפת היו גם מקרים שלמרבה הצער לא הסתיימו בנס. כך היה המקרה של תלמיד הישיבה נחמיה אהרוני ז"ל מבית שמש שהסתיים באסון כבד, כאשר במהלך טיול מטעם הישיבה, הוא נעדר. לאחר שעות של חיפושים אל תוך הלילה אותרה גופתו של הנער בן ה-14 בתוך מקווה מים בפארק סמוך לעיר בית שמש. על פי דיווחים של חבריו לישיבה, נחמיה חזר כבר לאוטובוס בסיום הטיול אך נזכר ששכח משהו וחזר אל המקום כדי לקחת אותו ולא שב. אז, במסגרת חקירת המקרה הטרגי, עצרה המשטרה את המנהל והמורה במוסד החינוכי והם הועברו לחקירה שלאחריה נכלאו ובהמשך שוחררו למעצר בית, כאשר משפטם מתנהל בימים אלו בבית המשפט.
האם במקרה הזה היה ניתן למנוע את הטרגדיה? אין לדעת בוודאות, אך ההיגיון אומר שאם היה בנמצא מבוגר אחראי שהיה מונע מהנער לחזור לאתר ללא ליווי מוסדר, יתכן מאוד שהאסון הקשה היה נמנע.
מקרה נוסף הוא של הנער שמעון הלר ז"ל, בן ה-15, אשר טבע למוות בנחל פרת שבמדבר יהודה. הנער נמשה מהמים ופונה לבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, שם נקבע מותו. כמה שעות לאחר המקרה הטראגי, נעצר ר''מ הישיבה בחשד לגרימת מוות ברשלנות. גם במקרה הזה, הנער יצא לטיול במסגרת מאורגנת עם כמה תלמידי ישיבה - טיול שבמהלכו קפץ הלר למים וטבע.
גם במקרה של הנער הלר, קשה לקבוע בוודאות שהיה ניתן למנוע את האסון, אך הדעת נותנת שאם צוות הישיבה היה עומד על כך בתוקף שאין לבצע קפיצות אל המים העמוקים, או לחילופין לוודא שהנערים המשתכשכים במים יודעים לשחות, כמו גם הצבת מציל מקצועי אשר תפקידו להיחלץ לטובת מטיילים אשר נקלעו לסכנת טביעה.
למרבה הצער נראה כי סוגיית הטיולים של תלמידי מוסדות חינוך חרדיים עדיין לא מוסדרת כראוי וכי הפער בין ארגון טיול בטוח ומאורגן, כמקובל במוסדות חינוך המפוקחים באופן מלא בידי משרד החינוך, לבין הטיולים מתוצרת תלמודי תורה וישיבות, עדיין גדול.
קחו למשל את חוזר מנכ''ל משרד החינוך המאורגנים במוסדות החינוך המפוקחים על ידי משרד החינוך. פרק הבטיחות בחוזר כולל, בין השאר, את נוהלי הסעת התלמידים, הצעידה בטיול, ההתנהגות באתרי סיור וביקור, השהייה באתרי הלינה, ההתנהגות במצבי קיצון והטיפול בתלמידים הזקוקים לטיפול רפואי. פרק הביטחון כולל, בין השאר, הנחיות באשר לאישורי הטיול הנדרשים, מספר המלווים הרפואיים והמאבטחים הנדרש בהתאם לאזורי הארץ השונים, נוהלי ביטחון ואבטחה במסלול ובאתרי הלינה, נוהלי טיפול במקרי חירום ותכולת התרמילים הרפואיים. וזהו רק על קצה האצבעות.
אין סיבה שמוסדות החינוך שלנו לא יאמצו את הנהלים הללו במלואם, ללא עיגולי פינות, אשר מבטיחים את מירב ההשתדלות למניעת אסונות. ונשמרתם לנפשותיכם הינו חיוב מפורש בתורתינו הק', לא המלצה.
הנער שמעון הלר ז''ל (הצילום באדיבות המשפחה)
הנער נחמיה אהרוני ז''ל (קרדיט: כיכר השבת)
Comentarios